Plánovaný masakr v britském Somersetu: jak byl odhalen a zmařen

Plánovaný masakr v britském Somersetu: jak byl odhalen a zmařen
Bezpečnost ve škole

Somerset, Velká Británie – 32letý muž z Somersetu, byl nedávno odsouzen k doživotnímu vězení za plánování masivního útoku ve své bývalé škole a na policejním ředitelství. Jeho plány zahrnovaly použití široké škály doma vyrobených zbraní, včetně pistolí, samopalů, brokovnic, výbušnin a jedů.

Obsese masovými střelbami a detailní plán

Vytvořil detailní plány v dokumentu nazvaném „revenge“ (pomsta), kde uvedl seznam cílů, včetně bývalých spolužáků, učitelů a policejních důstojníků, dokument obsahoval celkem 1700 stran.

Zásah policie a odhalení plánu

Situace eskalovala, když policie v listopadu 2022 provedla razii v jeho domě po anonymním tipu. Během zásahu pachatel vytáhl zbraň a byl postřelen policisty, kteří mu poté poskytli první pomoc. Tento zásah policie odvrátil potenciální katastrofu.

Soudní řízení a rozsudek

Muž byl shledán vinným z několika obvinění, včetně držení výbušné látky s úmyslem ohrozit životy, držení zbraní s úmyslem ohrozit životy a držení munice s úmyslem ohrozit životy. Soudce Martin Picton popsal muže jako nebezpečného jedince a uznal, že jeho plány nebyly pouhá fantazie, ale skutečné a promyšlené záměry.

Ocenění pro policii

Soudce Picton rovněž ocenil odvahu a profesionalitu policistů, kteří se na zásahu a vyšetřování podíleli. Byli jim uděleny ocenění Crown Court Commendations za jejich statečnost a dovednosti při ochraně veřejnosti.

Závěr

Tento případ představuje úspěšného odhalení a zmaření potenciálně katastrofálního útoku a ukazuje důležitost bezpečnostního povědomí. Ilustruje, jak klíčovou roli hrají preventivní opatření a včasná intervence v ochraně životů. Příklad také zdůrazňuje význam spolupráce mezi bezpečnostními silami, školami a komunitami ve vytváření bezpečného prostředí. Tento případ podtrhuje nutnost trvalého vzdělávání a tréninku ve školním prostředí, což jsou hlavní aspekty, na které se zaměřuje projekt „BOP ve škole“.

Zdroj: https://www.avonandsomerset.police.uk/news/2024/01/life-sentence-for-man-who-plotted-mass-shootings-at-school-and-police-headquarters/

Policejní vozidla při zásahu aktivního střelce na škole. BOP ve škole, školní bezpečnost

Napsat komentář