Stovkám škol přišel výhrůžný e-mail o zaminování: Některé školy zůstaly uzavřené

Stovkám škol přišel výhrůžný e-mail o zaminování: Některé školy zůstaly uzavřené
Nezařazené

Dne 3. září 2024 obdržely stovky škol v České republice výhrůžný e-mail, ve kterém anonymní autor oznámil, že jsou školy zaminované. Policie České republiky okamžitě zahájila vyšetřování a přijala nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti žáků a zaměstnanců. Přestože nebyly nalezeny žádné konkrétní důkazy o skutečném ohrožení, některé školy se rozhodly z preventivních důvodů přerušit výuku.

Policie intenzivně vyšetřuje

Na objasnění případu pracuje mimo jiné Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě. Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík uvedl, že policie je v úzkém kontaktu se zástupci dotčených škol a snaží se minimalizovat narušení běžného provozu. „Chceme ujistit veřejnost, že nemáme žádné konkrétní informace vedoucí k tomu, že by měl být někdo ohrožen,“ zdůraznil.

Opatření ve školách

Některé školy, jako například Základní škola Ratibořická v Horních Počernicích, se rozhodly pro dnešní den uzavřít své prostory. „ZŠ Ratibořická obdržela hromadný e-mail hrozící bombovým výbuchem. Z rozhodnutí ředitelky je škola dnes z bezpečnostních důvodů uzavřena,“ uvedlo vedení školy v oficiálním prohlášení.

Jiné školy zvolily alternativní postupy, například přesun aktivit mimo školní budovy nebo úpravu denního režimu, aby zajistily bezpečnost žáků a zaměstnanců.

Spolupráce se Slovenskem

Policie ČR spolupracuje se slovenskými kolegy, kteří řeší téměř identickou výhrůžku směrem k tamním školám. Obě země sdílejí informace a koordinují své postupy při vyšetřování.

Další výhrůžky na sociálních sítích

Ve večerních hodinách policie upozornila na další výhrůžné prohlášení, které koluje na sociálních sítích. Tentokrát je hrozba zaměřena na všechny typy škol s datem 4. září 2024. „Z dosud zjištěných skutečností se nám však pokračující výhrůžka nejeví jako relevantní,“ uvedli policisté, ale dodali, že situaci nadále monitorují.

Výzva k veřejnosti

Policie apeluje na veřejnost, aby nešířila neověřené informace a vyvarovala se šíření paniky. Pokud má kdokoli informace, které by mohly pomoci při vyšetřování, má kontaktovat policii na tísňové lince 158.

Závěr

Tento incident opět poukazuje na potřebu zvýšené bezpečnosti ve školách a důležitost efektivní komunikace mezi školskými institucemi a bezpečnostními složkami. Naše společnost „BOP ve škole“ je připravena pomoci školám při zavádění preventivních opatření a krizových plánů, které mohou přispět k rychlé a adekvátní reakci v podobných situacích.

Kontaktujte nás, abychom společně zvýšili bezpečnost i ve vaší škole a vytvořili tak bezpečné prostředí pro vzdělávání našich dětí.

Ruka s nožem v ruce, napadá oběť

Napsat komentář